csütörtök, augusztus 17, 2006

[Új keresőmező a startlap.hu oldalain] (new)

Csak a Tango és a Google maradt

A napokban megváltoztatták a [startlap.hu] oldalak fejlécében található keresőmezőt. Eddig egy legördülő menüből lehetett több keresőt is elérni, a menüben található keresők listája időnként változott, de ez volt különösen feltűnő, bár nagyban befolyásolhatta a listában található keresők forgalmát. Emellett megtalálható volt egy, a lap.hu tematikus linkgyűjteményekben való keresésre használható mező is.

<img src="kepek/Tematikus-katalogusok/startlap-keresomezo-regi.png">

Az új változatban már csak a startlap.hu tulajdonosa, a Sanoma Budapest által fejlesztett [tango.hu] és a konkurenciának is felfogható [Google kereső] maradt.

<img src="kepek/Tematikus-katalogusok/startlap-keresomezo-uj.png">

Startlap és Adsense

A dolog érdekessége, hogy a Google keresőmező nem csupán a Google normál találati oldalaira továbbítja a látogatókat, hanem egy [AdSense Kereséshez] keresőmező, mely a találati listákban az AdSense rendszer által megjelentetett hirdetések után jutalékot fizet a keresőmezőt elhelyező oldalnak.

Mindennek az alábbi három tényező miatt lehet hírértéke:

* A Sanoma maga is rendelkezik saját keresővel, ahol saját hirdetési rendszer segítségével hirdetéseket jelenít meg, mégis igénybeveszi a konkurencia szolgáltatásait.

* Az elhelyezett keresőmező nem felel meg az AdSense általános Programszabályzatának, mivel egyrészt módosítottak a rendszer által generált hirdetési kódon, másrészt pedig konkurens szolgáltatást is megjelenítő oldalon helyezték el. Emiatt vagy megsérti a startlap üzemeltetője az AdSense szabályzatot, vagy pedig egyedi megállapodás alapján jeleníti meg a keresőmezőt. Mindkettő lehetőség érdekes fejleményekkel kecsegtethet.

* Az egyik legnagyobb magyar forgalmú portálon elhelyezett keresőmező akár még mérhető bevételnövekedést is okozhat a [Google Inc.]-nek, ami remélhetőleg ösztönözni fogja magyar nyelvű hirdetési szolgáltatásainak fejlesztését, továbbá hozzá fog járulni a magyar AdWords / AdSense piac fejlődéséhez.


--
forwarded from http://webni.innen.hu/X_c3_9ajKeres_c5_91mez_c5_91AStartlapHuOldalain#msg20060817061042-0500@webni.innen.hu