csütörtök, augusztus 07, 2008

[JavaScript] (edit)

??changed:
- JavaScript alkalmazása alternatív tartalom megjelenítésére
-
- A [Keresőoptimalizálás] során ki lehet használni a JavaScript azon tulajdonságát, hogy az emberi [Látogatók] döntő többsége JavaScript-képes böngészőt használ, míg a [Keresőrobot]ok nem sokat törődnek a JavaScript-ekkel:
-
- * [Flash] alapú tartalom betöltése JavaScript segítségével: Mivel a Flash-képes böngészők gyakorlatilag JavaScript-képesek is, ezért a szöveges alternatív tartalmat magába foglaló HTML elemet úgy írhatjuk felül egy szkript segítségével, hogy a látogatók zöme azt észre sem veszi.
-
- * [Frame]s szerkezetű oldalak optimalizálása során a keresők felől érkező látogatók sokszor az oldalak "belében" találják magukat: megfelelő szkriptek segítségével úgy lehet a navigációs keretet köréépíteni az oldalnak (gyakorlatilag átirányítani a megfelelő keretet meghatározó URL-re), hogy ez ne okozzon gondot a robotoknak.
JavaScript alkalmazása alternatív tartalom megjelenítésére

A [Keresőoptimalizálás] során ki lehet használni a JavaScript azon tulajdonságát, hogy az emberi [Látogatók] döntő többsége JavaScript-képes böngészőt használ, míg a [Keresőrobot]ok nem sokat törődnek a JavaScript-ekkel:

* [Flash] alapú tartalom betöltése JavaScript segítségével: Mivel a Flash-képes böngészők gyakorlatilag JavaScript-képesek is, ezért a szöveges alternatív tartalmat magába foglaló HTML elemet úgy írhatjuk felül egy szkript segítségével, hogy a látogatók zöme azt észre sem veszi.

* [Frame]s szerkezetű oldalak optimalizálása során a keresők felől érkező látogatók sokszor az oldalak "belében" találják magukat: megfelelő szkriptek segítségével úgy lehet a navigációs keretet köréépíteni az oldalnak (gyakorlatilag átirányítani a megfelelő keretet meghatározó URL-re), hogy ez ne okozzon gondot a robotoknak.

Szövegek elrejtése JavaScript-tel

Régebben abszolút igaz volt, hogy a Google keresőrobotja nem követte a Javascript-ben található linkeket, és nem indexelte a JavaScript-tel megjelenített szövegek tartalmát. Manapság a Google törekszik arra (hasonlóan a [Flash jobb indexelés] érdekében végzett erőfeszítésekhez), hogy minél többet fedezzen fel a JavaScript-ben leírt, vagy a JavaScript által elérhető világ feltérképezésére, ezért ha a [Weboldalak elrejtése] a célunk, akkor ne feltétlenül JavaScript alapú linkekkel próbálkozzunk.

A legegyszerűbb dolga akkor van a Google-nek, ha a szkript forrása egy az egyben tartalmaz egy linket, hiszen ebben az esetben le sem kell futtatni a szkriptet, csak mint szöveges fájlt elemezni: megkeresni benne a http:// sztringet például, és megpróbálni lehívni az utána jövő URL-t. Nehezebben boldogul a rendszer akkor, ha az URL több sztringből, változóból, stb. áll össze, vagy valamilyen módon kódolva van, mert ekkor végre kell hajtani a szkriptet, aminek nagyobb az erőforrásigénye.


--
forwarded from http://webni.innen.hu/JavaScript#msg20080807053938-0400@webni.innen.hu