csütörtök, március 29, 2007

[Kiegészítő találatok]

Találatok a Google kiegészítő adatbázisából

A Google angol nyelvű súgója szerint: "Mit jelentenek a kiegészítő találatok (supplemental results)? - Egy kiegészítő találat ugyanolyan, mint az összes többi találat, azzal a különbséggel, hogy egy kiegészítő adatbázisból illeszti be a Google. A kiegészítő adatbázis részére felgöngyölített oldalakkal kapcsolatban ugyanis kevesebb követelményt támaszt a rendszer. Például az URL-ekben szereplő paraméterek nagy száma miatt kizárhatják az oldalt a fő adatbázisból, azonban a kiegészítő adatbázis számára továbbra is gyűjthetnek adatot a kiegészítő adatbázisba."

forrás: http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=34473&topic=8523

A tény, hogy kiegészítő találatot látunk, az URL melletti legalsó, zöld színű sorban olvasható a megfelelő kivonatokban.

Miért kerülhet egy weblap a kiegészítő találatok közé?

A hivatalos verzió szerint tehát olyan weblapok kerülhetnek a kiegészítő találatok közé, melyekkel kapcsolatban valamilyen technikai nehézségek léphetnek fel. Emellett a tapasztalat szerint az alábbi weblapok is megjelenhetnek a kiegészítő találatok között:

* [Duplikált tartalom]mal rendelkező weblapok

* [Web spam] közeli tartalmak. (Például túl sok [Linkcsere] révén keletkezett, [Rossz szomszédság]ból érkező link esetén)

Mit eredményez a kiegészítő találatok közé kerülés?

A kiegészítő találatok általában a "normális" találatok mögött jelennek meg, ez értelemszerűen rossz hatással van a keresők felől érkező forgalom nagyságára. Az effajta találatok tehát leginkább csak nagyon ritkán előforduló [Kereső-kifejezés]ek esetén kerülnek a felhasználók szeme elé.

Amennyiben a site:weboldalam.hu [Speciális kereső-kifejezés]re rákeresve a találatok között először a kiegészítő találatok jelennek meg, akkor gyanítható, hogy az adott weboldalt valamilyen szakncióval sújtja a [Google kereső].

Hogyan lehet kikerülni a kiegészítő adatbázisból?

A webmestereknek közvetlenül nincsen befolyása arra, hogy weblapjaik a "fő" vagy a "kiegészítő" adatbázisban szerepelnek-e. Közvetve az segíthet, ha az oldalra egyedi, máshol nem előforduló tartalom kerül, és az oldalra lehetőleg minél több, minőségi oldalakról mutató link hivatkozik, minél kevesebb [Web Spam]ként nyilvántartott weboldalról mutató link mellett.

--
forwarded from http://webni.innen.hu/Kieg_c3_a9sz_c3_adt_c5_91Tal_c3_a1latok#msg20070329160915-0400@webni.innen.hu