vasárnap, december 23, 2007

[Célzott Online Reklám könyv]

Keresőmarketing a gyakorlatban

http://www.celzottonlinereklam.hu/


Berényi Konrád, Kálmán Tamás és Kővári Tamás könyve egy kifejezetten olvasmányos, igényes kiállítású kiadvány, ami elsősorban csupán internetes alapismeretekkel rendelkező döntéshozók, érdeklődők számára nyújt bevezetőt a [Pay-per-click alapú hirdetés]ek világába, rengeteg tippel, a szerzők gyakorlatából származó valós példákkal fűszerezve. A könyv segítségével pusztán alapszintű internetes ismeretek birtokában is létre lehet hozni egy komplett keresőhirdetés-kampányt az Etarget rendszerében.

<img src="kepgaleria/celzott-online-reklam-konyv/image_preview" alt="célzott online reklám című könyv">

A könyv bevezető fejezetében nagyvonalakban bemutatja az online marketing egyéb eszközeit is, mint pl. a [Keresőoptimalizálás]. Második fejezete megismertet a PPC kampányok működésével, felépítésével, létrehozásuk kezdeti lépéseivel, harmadik fejezetében pedig a PPC kapmányok további beállítása, optimalizálása során fontos tényezőkket veszi sorra. A könyvnek több, mint a felét teszi ki ez a három lényegi fejezet.

A további fejezetek leginkább, mint kiegészítő tartalom értékelendők: az "Érdemes-e keresőmarketing ügynökséghez fordulni?" témakörét Keresztúri Gergely (iprospect, kirowski) járja körül röviden, majd a kulcsszó alapú kampányok egy speciális felhasználási területéről, az online marketingkutatásokban játszott szerepéről esik szó. A hatodik fejezetben a [Keresőmarketing Nap 2007]-en tartott [Etarget] előadásból már ismerős, a környező országok online reklámpiacát felvillantó régiós kitekintés kapott helyet. Az utolsó előtti fejezet részletesen, képernyőképekkel illusztrálva mutatja be az Etarget rendszer használatát, végül a könyv szerzői megosztják olvasóikkal a különböző iparágakhoz tartozó PPC kampányok menedzselése során szerzett tapasztalataikat: mikor, milyen stratégiával, milyen kulcsszavakkal, várhatóan mekkora konkurencia mellett lehet és érdemes hirdetni.

Bár a könyv elsősorban a keresőhirdetésekkel egyelőre még csak ismerkedő olvasóknak szól, azért a témával régebb óta foglalkozók számára is szolgál érdekes információkkal, elsősorban a gyakorlatból vett tapasztalatok, adatok, stb. tekintetében. A könyv egyik hátránya, hogy a szerzők gyakorlatilag csak az Etarget rendszerével foglalkoznak, a sokkal fejlettebb és hatékonyabb eszközöket biztosító [AdWords] rendszer szinte csak utalás szintjén kerül elő. Emiatt pedig az olyan fontos, de egyébként csak az AdWords által elérhető funkciókról sem esik szó, mint [Konverzió]követés vagy integrált látogatottsági statisztikai rendszer (lásd: [Google Analytics]).

A téma összetettsége miatt néhol becsúszott pár pontatlanság (például azt írják, azért nem követik a keresők a hirdetésekben található linkeket, mert van bennük egy átirányítás, vagy pl. a szerver oldali statisztikára a rosszabbikat, a [Webalizer]t ajánlják), továbbá nem lehet feltétlenül egyet érteni szerzők által használt, a keresőoptimalizálást a keresőmarketinggel szembeállító szemlélettel, azonban ez mit sem von le a könyv értékéből. Bátran ajánlja OldalGazda mindenkinek, aki szeretne könnyen érthető, mégis részletes és gyakorlatias bevezetést a PPC kampányok világába.

A könyv kapható a nyagyobb könyvesboltokban, de online is megrendelhető a

http://www.celzottonlinereklam.hu/ címen, továbbá ugyanitt lehet jelentkezni a könyvhöz kapcsolódó egynapos képzésekre is.

--
forwarded from http://webni.innen.hu/C_c3_a9lzottOnlineRekl_c3_a1mK_c3_b6nyv#msg20071223124953-0500@webni.innen.hu