csütörtök, április 19, 2007

[Weblapok törlése a Google adatbázisából]

Webmaster Tools weboldalak eltávolítására szolgáló eszköze

Visszajelzést is biztosító funkció a [Weboldalak elrejtése]'nek felgyorsítására, melyet 2007 áprilisában vezettek be azért, hogy növeljék a webmesterek befolyását arra, hogy oldalukról a [Google kereső]ben milyen adatok jelennek meg. A 'Diagnostic' fül alatt elérhető 'URL removals' linkre kattintva lehetőség nyílik egyes weblapok, fájlok, képek, teljes könyvtárak vagy akár az egész oldal, vagy akár a [Google Cache]-ben tárolt verziók eltűntetésére a [Google kereső] adatbázisából.

A megadott elemek keresőadatbázisból való törléséhez vagy a szervernek 404 vagy 410-es hibakódot kell visszaadnia, vagy pedig a [robots.txt] esetleg a robots [Meta tagok] segítségével is blokkolni kell elérésüket.

Az új eszköz segítségével nemcsak ez eltávolítandó elemeket lehet megadni, de a rendszer visszajelzést is ad a kérelem állapotáról, továbbá lehetővé teszi az eltávolítani kért weblapok, fájlok, stb. újrafelvételét is. (Ha megszűnik az oldalak fent leírt módon történt blokkolása, akkor a kereső fél év után automatikusan újra felveszi adatbázisába a kérdéses oldalt.)

Továbbfejlesztett Webpage Removal Request Tool

Bizonyos személyes adatok esetében a Webpage Removal Request Tool segítségével akkor is lehetséges egyes dokumentumok eltávolítását egyszerűbben kérelmezni a Google adatbázisából, ha a kérdéses személyes adatot közzé tevő webmester ebben nem hajlandó együttműködni a kérelmezővel, ehhez azonban meg kell adni a kérelmező e-mail címét is.

további részletek: http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2007/04/requesting-removal-of-content-from-our.html



--
forwarded from http://webni.innen.hu/WeblapokT_c3_b6rl_c3_a9seAGoogleAdatb_c3_a1zis_c3_a1b_c3_b3l#msg20070419161126-0400@webni.innen.hu