szerda, május 28, 2008

[Interneteurope] Letiltos

En hasonlo cegnel dolgozom mint rendszergazda, mondjuk ugy az egyik nagyobbacska konkurense es mint szakmabeli a szemelyes velemenyem es tapasztalatom irom le. En is rendszeresen egy szo nelkul letiltok oldalakat, ha eszreveszem idoben a bajt, mert sajnos a kovetkezo lepes a szerver halala szokott lenni. Elhihetitek, hogy nem az interneteuropesek, vagy nem mi rontjuk el szandekosan a gepeket es csinalunk leallasokat. Ezek a szolgaltatasok ugymond shared hosting szolgaltatasok, ami azt jelenti, hogy egy szerveren nagy szamu ugyfel van es ennek koszonhetoek a kedvezo arak is. Amikor valamelyik ugyfel general egy problemat, letiltjuk, nem azert, mert gonoszak vagyunk, hanem azert, hogy vedjuk a tobbi felhasznalot. Nem mindegy, hogy egy ember kerul rossz helyzetbe, vagy hasrautve 800 vagy 1600 vagy akarmennyi.... igy ertheto naluk is, nalunk is, miert tud olyan gyorsan kiosztasra kerulni egy-egy felfuggesztes.
Es most meg fogtok lincselni, de a hibak tobbsege (99%) ugyfel oldalrol erkezik, mert sok kedves ugyfel programozonak erzi magat, es ir php kodokat, mysql queryket, mi meg nezunk es sirunk azon hogy 'benoke' lelistaztat 500.000 sort a mysqlbol azert hogy kapjon egy 'a' betut, es van benokenek orankent 3000 latogatoja... illetve amikor 'benoke' vegtelenciklust ir phpban es 6000 processe all bent a memoriaban es miutan ettol megdol egy gep, nekem anyazik a tobbi ugyfel a telefonba, hogy mekkora rohadekok vagyunk.
Visszaterve a shared hosting es atlagos felhasznallas temajahoz. Nem azt nezi senki, hogy hany latogato van egy oldalon, hanem hogy az adott oldal mennyire terheli a szervert. Az hogy az user banneret letoltik 3 millioszor egy nap, a kutyat nem erdekli, pedig mar is 3 millio latogatoja volt, de ezt a tetelt egy atlagos szerver eszre sem veszi. A problema ott kezdodik, amikor az ugyfel mindenfele open portalokat kezd uzemeltetni mindenfele szedett vedett modulokkal es emelle meg csinal 15-20 ezer latogatot, na ez elvisz egy gepet, aminek a piaci ara 1-2 millio forint plusz az uzemeltetes. Az ugyfel fizet havi 500Ft-t, ez neki jo bolt, a szolgaltatonak kevesbe, mert tervezett kihasznaltsag mellett is laza 2 ev egy ilyen aru es meretu gep megterulese. A 'kis' shared hosting cegek, mint mi is es az internetjurop is azzal szereznek ugyfelet, hogy olcsok, ami teljesen jo, mert az XYZ Kft-nek, vagy Remek Elek asztalosnak teljesen jo, hogy a weboldala kint van neten maximum 1-2 ezer Ft-ert es veluk nincsenek is problemak, a problema akkor keletkezik, amikor valaki abban a tudatban el, hogy 500Ft reallis ara annak, hogy egy impari meretu es latogatottsagu oldalt uzemeltesen ilyen kornyezetben. Az ilyen tipusu felhasznalasra valo a sajat szerver vagy pl magentaeknal egy 40 ezres webhostin csomag, ok nem fognak napi 1 millio latogatonal sem reklamalni, mert megtehetik, mar csak presztizsbol is, hogy bevagnak a rackbe egy ujabb 5 millios sun gepet, a kis cegek ilyet nem tehetnek, vagy ha tesznek, akkor naluk is 40 ezer lesz egy mezei webhosting.
Nem az internet europet akarom veden, mert koszonom szepen, kellemesen emelkedne a fizetesem ha az o 'nehany' ugyfeluk nalunk kotne ki, hanem magat ezt a szolgaltatoi szegmenst, hogy a problemak nem szandekos gonoszsagbol vagy trehanysagbol erednek.

Udv: LL

--
forwarded from http://webni.innen.hu/Interneteurope#msg20080528110036-0400@webni.innen.hu