kedd, december 26, 2006

[Magyar keresőpiac 2006.]

Az év legfőbb tendenciái a magyar keresők piacán:

* A [Google Inc.] folyamatos terjeszkedése során eljutott arra a szintre, hogy már a magyarhoz hasonló kisebb piacok is látókörébe kerültek. Az új országokban történő terjeszkedésre azonban igyekeztek a lehető legkevesebb pénzt elkölteni, ami meg is látszik lokalizált szolgáltatásaik minőségén.

* A magyar fejlesztésű általános keresőszolgáltatások között a [kurzor.hu] pont az előző pontban vázolt tendencia "áldozata" lett, ráadásul rendkívül komoly versenytárs jelent meg a [tango.hu] képében is. Mindkét kereső igyekezett a médiakeresés felé nyitva bővíteni szolgáltatásain; közben pedig az origo is próbálja tartani a lépést az immár [ok.hu] néven hirdetett keresőjével.

* Az [Egyéb kereső programok] terén a leglátványosabb fejlődés a [Blogkeresők] frontján volt megfigyelhető, a "blogoszféra" fejlődésével párhuzamosan.

* A [Keresőmarketing], [Keresőoptimalizálás] egyre izgalmasabb témának tűnik a webbel foglalkozó szakemberek számára, ezt jelzi a témában újonnan indított blogok nagy száma is.

A 2006-os év magyar történései a keresőpiacon időrendben:

február

Bár már 2005 decemberében egy pár napra feltűnt, véglegesen azonban csak pár hónappal később indult el a [tango.hu], talán ez volt az év második legfontosabb eseménye.

Új blog indult: http://keresomarketing.blogter.hu - Keresőmarketing a gyakorlatban

március

A különböző [Web 2.0] klónok megjelenése: két digg.com klón, a http://internetmedia.hu és a http://linkter.hu , melyek közül az előbbi talán egy kicsit jobban halott, mint a másik. A [del.icio.hu] is ekkor bukkant fel, azonban még azóta sem indult el igazán.

A [Google kereső] valami [Szótövezés]re hasonlító dolgot kezdett el művelni a beírt magyar [Kereső-kifejezés]ekkel.

április

Elindult a http://polymeta.hu nevű metakereső, mely bár profin szótövez, mindezt használhatatlanul lassan teszi.

A [kurzor.hu] a [Picsearch] licenszelésével képkereső szolgáltatást indított.

május

Első bejegyzés a Bizbigyóban, mely eredetileg egy keresőmarketing témájú szakdolgozat alapján indult, de azóta sem állt meg, sőt: http://bizbigyo.wordpress.com/


KKV Online-marketing Blog indulása a http://www.primodesign.hu/blog címen.

június

A magyar mellett az adott oldalak angol, német nyelvű verziójának bejegyzésére is alkalmas tematikus katalógus nyílt a http://www.hungaroo.com/ címen.

Újabb próbálkozás web2 klón oldalra: [del.icio.us]-ra hajazó book.mark.hu, amire már OldalGazda nem is mer linkelni, mert azóta az oldal szépen átalakult [Web spam] múzeummá.

július

Talán az év híre, hogy a [Google Inc.] megszerezte a [www.google.hu] domainnevet a Hírek Médiától, érzékeny veszteséget okozva ezzel a [kurzor.hu]-nak.

A [tango.hu] a [Jyxo] technológiára építve kép- és videókereső szolgáltatást indított.

Az első magyar nyelvű [Kereső-optimalizálás verseny] kiírása a [Pillangószív] kifejezésre. Ezzel egyidőben útjára indul a http://kereso.blog.hu/


augusztus

Beindult a http.//miner.hu blogkereső, amit azóta is nagy erőkkel fejlesztenek, illetve egy pár napra feltűnt egy [vipkereso.hu] névre hallgató oldal, ami aztán eltűnt.

A [startlap.hu] pedig a saját konkurense, a Google szolgáltatásával kezdett el pénzt keresni, amikor fejlécében [AdSense kereséshez] keresőmezőt illesztett be.

JabJab - Keresőmarketing egyszerűbben című blog indulása: http://jabjab.blog.com/

szeptember

Dennis Woodside, a Google fejlődő piacokért felelős igazgatója nyilatkozik többhelyütt a magyar sajtóban.

Az AdSense megjelenítők legnagyobb örömére egyeseknél feltűnt az [AdSense bevétel kifizetése átutalással] lehetősége, amit sajnos azóta sem vezettek be.

Keresők, keresőmarketing témájú fórum indult a http://hac.kers.hu/ címen.

október

Keresőmotor_születik címen egy alkalmazott kutatásfejlesztéshez kapcsolódóan új blog indult: http://ecomie.blogter.hu/


november

A http://pillangósziv.hu/ oldalon újabb [Web 2.0]-ás oldalt indítottak, ezúttal Yahoo! Answers és hasonló oldalak stílusában, egyelőre szintén mérsékelt sikerrel.

A második, indulásakor az elsőnél kicsit jobban kigondolt kereső-optimalizálás verseny indulása a [Linkfelhő] kifejezésre.

http://seo.blog.hu/ címen újabb seo weblog indul

A http://blogsearch.hu/ megújul és új szolgáltatásokat vezet be, mint pl. blogkatalógus

december

Az origo keresőjét a sokadik névváltás után immár [ok.hu]-nak hívják. Ezzel párhuzamosan kissé hevenyészett módon egy kalap alá kerül a portfólióban található összes, kereséssel valamilyen kapcsolatban álló szolgáltatásuk.

Ez az első év, hogy a [Google Inc.] a Zeitgeist összefoglalóiban magyar vonatkozású listát közölt: http://www.google.com/press/intl-zeitgeist.html#hu


Kimaradt valami?

Ha úgy érzed, hogy kimaradt valami a felsorolásból, szólj hozzá!

További érdekes cikkek

Google Predictions, 2007: http://blogs.zdnet.com/Google/?p=426


Google 2006 in 12 pictures: http://googlesystem.blogspot.com/2006/12/google-2006-in-12-pictures.html

Érdekességképpen: Ez történt 2005-ben a keresőprogramok háza táján

Bár kisebb terjedelemben, de OldalGazda tavaly is összefoglalta a hazai keresőpiac legfontosabb történéseit:

* Februárban az akkor még Axelero-nak hívott szolgáltató átnevezte az addig vizsla néven futó szolgáltatását [vizsla24.hu]-ra. A keresőhöz közvetlen hozzáférést biztosító új cím új dizájnt, letisztultabb kezelőfelületet kapott. Változatlanul a [Yahoo! kereső] maradt a találatok szolgáltatója, és az origo portállal való integráció is fennmaradt.

* Márciusban a [heureka.hu] is ráncfelvarrást végzett az akkor már történelminek számító webdizájnján. Sajnos ez nem járt együtt a szolgáltatások színvonalának érdemi változásával.

* Áprilistól magyar nyelven is hozzáférhetővé vált az [AdSense Kontextusban] szolgáltatása. (Az [AdSense Kereséshez] már 2004 decemberétől elérhető volt magyar oldalak számára.)

* Júniustól a [kurzor.hu] és a [www.google.hu] oldalain a már a Hírek Média saját fejlesztésű motorja szolgáltatja az eredményeket: alapértelmezésben már nem a [Google kereső] találati oldalaira irányítanak át.

* Július tájától az [MSN Kereső] oldalain már magyar nyelvű oldalakra is le lehet szűkíteni a keresést, ráadásul már magyar nyelvű kezelőfelület segítségével is.

* November közepén [fórumkereső.hu] néven egy új, speciális szabadszavas kereső-szolgáltatás indult, mely néhány nagy portál fórumaiban keres.

* November végén a [SZTAKI Kereső] ideiglenes felhasználói felületét felváltotta egy, a SZTAKI egyéb szolgáltatásaival (mint például a szótárak) integrált felület. A szolgáltatás tehát elnyerte végleges külalakját: e lépést úgy is lehet értelmezni, hogy az eredetileg egy évvel ezelőtti időpontra igért kereső-szolgáltatás megnyitotta a nagyközönség számára is kapuit.

* December eleje táján a [kurzor.hu] oldalain a [Google Suggest]-hez hasonló, a keresószó beírása alatt automatikusan [Kereső-kifejezés]t javasló funkciót vezetett be.

* December elején a [tango.hu] cím alatt egy új kereső bukkant fel, melyet a [startlap.hu]-t is üzemeltető Sanoma fejlesztett a [zoohoo.hu]-t is működtető cseh jyxo tehnológiára építve. Pár nap múlva eddig ismeretlen okok miatt eltűnt a szolgáltatás, és december végéig nem is indult újra.
--
forwarded from http://webni.innen.hu/MagyarKeres_c5_91piac2006#msg20061226112356-0500@webni.innen.hu