csütörtök, január 07, 2010

[Flash]

Sziasztok IM vagyok, azt hiszem meg kell védenem Matyi-t, mert egy kicsit igaztalanul, bár részben az ő hibájából, nekiestetek.

Igen, igazatok van, a google beolvassa a flashek tartalmát.

Többnyire, és részben.

Mint azt minden bizonnyal tudjátok, az egybe épített flash tartalom valóban könnyen olvasható a google számára, a hardcoded a flashban lévő szövegeket simán olvassa, ...ha azok nem képi elemekként vannak benne.

Olvassa a linkeket is .... ha azok nem acttionscripttel vannak dinamikusan összepakolva.

Egy szó mint száz, igen, aki azt mondja, olvassa a google a flash tartalmát, annak igaza van.

De csak annyira van igaza, amennyire olvassa a google a flash tartalmát, részben.

Esetenként semennyire. Ugyanis amennyire olvassa a google az adobe féle flash munkákat, olyannyira tojik a swish-es flash tartalmára.
Az adobe flash-nál is van azonban egy faramuci helyzet a tartalom kiolvasásával kapcsolatban, az egyetlen moziból álló flash tartalmát könnyen olvassa, ha hardcoded van a moziban, sőt, ha xml-ből, html, ből, txt-ből van behívva a tartalom, akkor is. Azonban, amikor dinamikusan összerakott flash tartalommal kerüls szembe, ami úgy működik, mint tudjjátok, hogy a keret swf fájlban szinte csak a menü van, vagy még az sem csak az actionscriptek és külön mozikat hívogat be összerakva a flash oldalt, ott megáll a tudomány google részről az esetek többségében. Ha ezek a behívott mozik, ráadásul nem hardcoded tartalmazzák a szöveget, sőt esetleg dinamikusan as-el vannak összerakva, végképp veszett fejsze nyele arra gondolni, hogy majd a google beolvassa a tartalmat tisztességesen.
És még nem is beszéltünk arról, hogy a google saját bevallása szerint a js-el betöltött flash tartalommal nem igen tud mit kezdeni.
Nem beszéltünk még arról, hogy a google-n kívül is léteznek keresők, melyeknek a robotjairól nem mondhatjuk el ugyanezeket a képességeket, amit a google robotokról.

Egyszóval, igen a google képes beolvasni a flashek tartalmát. Nem maradéktalanul. Igen annak a marketing szakembernek, aki matyinak azt mondta csináltassa meg az oldala html verzióját, *igaza volt, szükséges*, úgy a google könnyebben beindexeli a domain tartalmát, sokkal jobb a kereső optimalizálás szempontjából.

Már ha szükség van a keresőoptimalizálásra, ha nagy a konkurencia, ha sok a hasonló terméket, szolgáltatást nyujtó weboldal. Most utalnék vissza a * -ok közé tett részre. Matyi esetében a flash weboldal tartalmaz egy cca 10 mondatos bemutatkozást, egy 30 mondatos szolgáltatás és termékismertetőt, és főként fényképeket a termékekről, azaz kép és video galériát. A terméke, szolgáltatása eléggé speciális, az országban talán 4 cég foglalkozik a hasonló eszközök forgalmazásával, a termékei nem közhasználatúak, speciális területen használják őket. Magyarul nem igen van szükség a keresőoptimalizálásra és keresőmarketingre, a jó helyezés eléréséhez a keresőkben. Éppen ezért kicsit furcsának található a fenti szaktanácsért elkért x+Áfa összegű számla a keresőmarketinges, keresőoptimalizálós cégtől, melyhez ha a tanácsuk szerint jár el Matyi, hozzájön még a html oldalak elkészíttetésének költsége, (3 statikus html oldal szövegtartalommal + képekkel + kép és videogaléria oldalak) így a flash elkészíttetésén kívül már van y+Áfa költsége. Ha ez csak pár ezer forint, akkor lenyeli az ember, azonban esetében nagyságrendekkel nagyobb összegről volt szó, az árajánlat szerint a marketinges keresőoptimalizálós cég részéről. Matyi nem webfejlesztő, vagy marketinges, optimalizálós szakember, hanem üzletember, tehát nem ért a dologhoz (mint azt valószínűleg észre is vettétek a hozzászólásainak szakmai értékéből, és a szakmai fogalmak keveréséből, nem megfelelő használatából. Ő csupán, miután felvette velem a kapcsolatot és a fentieket elmegyaráztam neki, elkészítettem a flash mozija tartalmának érdemi részét egyetlen szöveges fájlban a flash mozija alá, hogy a google minden érdemi részt megfelelően beindexeljen, s ugyanarra az oldalra mutasson amin a flash tartalom van, nem pedig külön html oldalakra, lelkesen mint üzletember annyit érzékelt belőle, hogy nincs költsége, és a google ugyanoda mutat másnap a tartalmat kiírva, ahol a flash oldala van. Mint írtam, semminemű optimalizálást nem tett szükségessé a dolog, a szolgáltatása, termékei ritkasága okán azonnal az első oldalon hozta a google. Igen az ő helyzete speciális ebből a szempontból, de sok olyan oldal van melyek full flash tartalommal rendelkeznek, melyek ilyen helyzetben vannak, számukra tökéletes megoldás a full flash tartalom, mert egyedi, látványos, és nincs szüksége a márkának, a szolgáltatásnak a marketingre, optimalizálásra. Merem azt mondani, a fullflash üzleti weboldalak 90%-a ilyen vállalkozásoké.
---------
Összefoglalva, azt hiszem (nem zárom ki a tévedés lehetőségét) nincs igaza annak a hozzászólónak, aki szerint felesleges a flash oldalak ilyetén jellegű keresőre optimalizálására, amikor azt mondja "A Flash-ban szereplő szövegeket évek óta be tudja indexelni a Google, úgyhogy erre nem kell semmilyen külön "megoldás".

----------
"Nem is tudom, hogy gondolhatja valaki komolyan, hogy világszerte majd 10 éve átverésként működik egy teljes iparág, amihez még maga a Google is segítséget, ajánlásokat, stb. tesz közzé."

Nem gondolt ilyet Matyi szerintem, csak szerencsétlen módon, ahogyan azt azonnal látni lehetett, nem értve a témához, dilettánsként rosszul fogalmazott, mert nem látja a dolog összetettségéből adódó képet teljesen a keresőoptimalizálással kapcsolatosan, és keverednek benne a fentebb írt tapasztalatának köszönhetően a fogalmak.

----------
"És azt hogy gondolhatja komolyan, hogy ezt a "trükköt", nem találta meg pár millió ember még rajta kívül és implementálta értelmesebben, mint az adott, hibás, hiányos, stb példában. 2006 januárjától..."

Gondolom ez a rész rám vonatkozott. Drága barátom, dehogy gondolok Én ilyesmit, s szerintem Matyi sem gondolt ilyet. Ő azért ajánlotta a leírást, (nem a szakembereknek, hanem úgy gondolva vannak még a helyzetében emberek, akik megoldást keresnek. Matyi mivel komplett leírásra az elkészítéssel kapcsolatban nem lelt a (magyar)neten, úgy gondolta hasznos lehet. Ajánlotta. Nem tette rosszul véleményem szerint, csupán nem a megfelelő felvezetéssel tette. Nem marketing szalkember :) Jómagam szintén hasonló okból tettem közzé a postot, úgy gondolom hasznos lehet, bár nem új, azért minden bizonnyal nem ismeri mindenki a dolgot, sőt nagyon sokan használják js-es betöltéssel a flash tartalmukat, miközben meg vannak győződve a google képességeiben, holott ők maguk is azt mondják a js-es tartalombetöltés nem igen eredményezi a flash fájl beolvashatóságát.

Arra azért kíváncsi vagyok, a fentiek ismeretében, hol hibás, hol hiányos a példa?
(ha arra gondolsz, egyetlen oldal nem elég a seo-hoz, a jó helyezéshez, akkor már most felhívom a figyelmed arra, amit a fullflash üzleti oldalak felhasználási trendjéről írtam százalékos arányban)

Minden esetre el kellene gondolkodnotok azon, ha egy szemmel láthatóan hozzá nem értő mond valamit, akkor azt le kell-e támadni, vagy inkább beszélgetni kell vele, és megtudni mi az ami miatt badarságokat beszél, mert lehet, hogy kiderül, bizony neki is lehet igaza, az ő esetében bizony az a jó megoldás. Csak ezekután ordítani le a fejét, hogy bazzeg, most igazad van, de ez az oldal az általános esetekről szól és félrevezető lehet egy ilyen bejegyzés, hozzászólás, ami a Te esetében megfelelő. Miként a webfejlesztés esetén is, ugyan az ember igyekszik szabványkövető (w3c ajánlást követő) weboldalakat csinálni, de ha jobb megoldás a cél érdekében a DoJo Js keretrendszer használata, akkor bizony tojik a validálásra :)


Köszönöm, hogy meghallgattatok, üdvözlettel és tisztelettel, Impavidus Mortalium

--
forwarded from http://webni.innen.hu/Flash#msg20100107043607-0500@webni.innen.hu