vasárnap, szeptember 17, 2006

[Magyar keresők piaci részesedése] (new)

Melyik kereső továbbítja a legtöbb látogatót a weboldalakra?

A keresőoldalak részesedését a magyar nyelvű keresőpiacon nem egyszerű pontosan behatárolni. Egyes keresőszolgáltatások auditálják forgalmukat, így például [vizsla24.hu], a [kurzor.hu] forgalmáról pontos adatokat lehet szerezni, a többi fontos kereső esetében azonban nem lehet látogattsági adatokhoz hozzájutni.

Szerencsére a keresőoldalak forgalmát úgy is ki lehet következtetni, hogy megvizsgáljuk, hogy egy átlagos weboldal forgalmának hány százaléka érkezik az egyes keresőoldalak felől: a teljes értékű [Látogatottsági statisztika] ugyanis megjeleníti az egyes keresők felől érkező forgalom nagyságát, keresők szerint lebontva. Az alábbi eredmények 50 véletlenszerűen kiválasztott weboldal látogatottsági statisztikáinak elemzését tükrözik, 2006. júliusának átlagait alapul véve. A vizsgált oldalak ezidő alatt közel egymillió, pontosabban 909.471 látogatást regisztráltak, a keresők felől érkező látogatók száma pedig 203.378 volt. A keresők által továbbított forgalom 22.36 %-át tette ki a vizsgált oldalak forgalmának.

Keresőoldalak piaci részesedésének becslése

<table border="0" style="float:left">
<tbody>
<tr>
<td>Google</td>
<td>62.71 %<br />
</td>
</tr>
<tr>
<td>Lap.hu<br />
</td>
<td>25.16 %<br />
</td>
</tr>
<tr>
<td>Vizsla24.hu<br />
</td>
<td>7.41 %<br />
</td>
</tr>
<tr>
<td>Tango.hu<br />
</td>
<td>1.43 %<br />
</td>
</tr>
<tr>
<td>Kurzor.hu<br />
</td>
<td>0.74 %<br />
</td>
</tr>
<tr>
<td>Yahoo!<br />
</td>
<td>0.68 %<br />
</td>
</tr>
<tr>
<td>Lapozz.hu<br />
</td>
<td>0.68 %<br />
</td>
</tr>
<tr>
<td>Altavista<br />
</td>
<td>0.40 %<br />
</td>
</tr>
<tr>
<td>MSN Search<br />
</td>
<td>0.38 %<br />
</td>
</tr>
<tr>
<td>Linkek.hu<br />
</td>
<td>0.30 %<br />
</td>
</tr>
<tr>
<td>Heureka.hu<br />
</td>
<td>0.20 %<br />
</td>
</tr>
</tbody>
</table>

<img style="float:left" src="kepek/Magyar-keresopiac/2006-07-keresok-torta-1-400.png" alt="Keresőoldalak részesedése a magyar keresőpiacon." />

<br clear="all">

A fenti listában többfajta kereső is megtalálható: egyrészt a tisztán [Szabadszavas keresők], mint a [heureka.hu], az [MSN kereső], [kurzor.hu], másrészt az elsősorban [Szabadszavas keresők]ként használt, de kisebb jelentőségű [Tematikus katalógusok]at is üzemeltető oldalak, mint a [Yahoo! kereső], a [Google kereső], harmadrészt pedig a gyakorlatilag tisztán [Tematikus katalógusok], mint a [startlap.hu] lap.hu aloldalai.

A Google esetében a Google szabadszavas kereső és a Google képkereső eredményei együtt szerepelnek. Jól mutatja a képkeresés súlyát, hogy a Google felől érkező fordalom 29.31 %-át a képkereső generálta, ez a vizsgált oldalak összes forgalmának 18.4 százalékát jelenti.

Az eredményekből jól látható, hogy a Google uralja a piacot, emellett a lap.hu és a vizsla24.hu oldalairól érkezik számottevő forgalom: a többi kereső egy nagyságrenddel kisebb forgalmat továbbít a vizsgált magyar nyelvű weboldalakra. Figyelembevéve, hogy a lap.hu oldalak nem szabadszavas keresők, a Google dominanciája még erőteljesebb, még akkor is, ha a vizsla24 felől érkező forgalom nagyobb hányadáért a Yahoo! kereső adatbázisát használó vizsla24 szabadszavas keresője felelős, nem pedig az ugyanitt elérhető katalógus.

Kisebb keresőoldalak részesedése

<img src="kepek/Magyar-keresopiac/2006-07-keresok-futottakmeg-400.png" alt="Kisebb keresőoldalak részesedése a magyar keresőpiacon." />

A feltörekvő keresők mezőnyét a tango.hu uralja. A mezőny többi tagja közé a magyar piaccal különösebben nem foglalkozó nemzetközi keresők és néhány egyedi fejlesztésű magyar kereső tartozik. A köztük lévő különbségek gyakorlatilag a hibaszázalék határán belül vannak.

Mi változott az elmúlt egy évben?

<a href="kepek/Magyar-keresopiac/2006-2005-vizsgalat-osszehasonlitas.png"><img src="kepek/Magyar-keresopiac/2006-2005-vizsgalat-osszehasonlitas-600.png" alt="Idei és tavaly vizsgálatok összehasonlítása." border="0" /></a>

Mivel az egy évvel ezelőtti vizsgálat más weboldalak és másfajta látogatottsági statisztikák alapján készült (lásd: [Keresőoldalak összehasonlítása (2005. augusztus)]), ezért nem lehet egy az egyben összehasonlítani a két vizsgálat eredményét. Annyi azonban jól látszik, hogy a kurzor.hu a [www.google.hu] domainnév elvesztésével, (és ezzel látogatottsága megharmadolódásával) átadta harmadik helyét a vizsla24 keresőoldalnak, ráadásul az azóta indult tango.hu is beelőzte, míg a többi keresőoldal esetében nem történt különösebb változás.

Mennyire pontosak ezek az adatok?

<img src="kepek/Magyar-keresopiac/2006-07-keresok-torta-2-600.png" alt="Keresőpiaci arányok az oldal látogatottságától függően">

A fenti diagramok vizsgált oldalak közül a 10 legnagyobb és a 10 legkisebb látogatottságú oldal felé érkező forgalmat hasonlítják össze: A diagramok jól mutatják azt a tendenciát, hogy minél kisebb látogatottságú egy weboldal, arányaiban annál nagyobb szerepe lesz a szabadszavas keresőknek a látogatottság növelésében. Jól látszik, hogy a kis forgalmú oldalaknál csökken a lap.hu linkgyűjtemények szerepe, és a vizsla24 felől érkező forgalom is kisebb lesz, vélhetőleg a katalógus által generált forgalom mértékének megfelelően. Ez a jelenség jól magyarázható azzal, hogy egyrészt pont attól lehet kisebb forgalma egy weboldalnak, ha elmarad a weboldal regisztrációja a linkgyűjteményekben, illetve a linkgyűjtemények felől érkező forgalom függ az oldal témájának népszerűségétől. Egy nagyobb forgalmú oldal ugyanis vélhetőleg nagyobb érdeklődésre számot tartó témákkal foglalkozik, tehát a nagyobb látogatottságú aloldalaira jegyzik be az egyes katalógusoknak is.

A két diagram egyértelműen mutatja a Google dominanciáját, a lap.hu oldalak fontosságát, a vizsla24 és a tango.hu kisebb, ám még mindig kimutatható szerepét, továbbá az összes többi keresőoldal által továbbított forgalom elhanyagolható mértékét. Ha mást nem, ezeket a tényeket nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, még 50 weboldal látogatottságának elemzése alapján is.

<img src="kepek/Magyar-keresopiac/2006-07-keresok-tendenciak-600.png" alt="Keresők felől érkező forgalom arányai a különböző weboldalakon.">

Mindezt ez a diagram is alátámasztja, melyen minden egyes görbe a vizsgált weboldalra a keresők felől érkező forgalom százalékos arányát mutatja. E jelleggörbék szerint a leggyakoribb eset az, amikor a Google 60-100%-át, a lap.hu oldalak 0-20%-át teszik ki a keresők felől érkező forgalomnak. Emellett sok weboldalnál a lap.hu oldalak kiemelkedő szerepe miatt a Google jóval kisebb arányban továbbít forgalmat. A többi kereső fokozatosan elenyésző szerepének csak egy-egy weboldal látogatottsági arányai mondanak ellent.

Mennyire optimalizáltak a vizsgált oldalak?

Avagy másképpen megközelítve hány olyan oldal volt, ahová egyik vagy másik fontos keresőoldal nem továbbított látogatót? (Tehát nem foglalkoztak a [Katalógusokba regisztrálás]sal vagy a webhely keresőláthatósága szempontjából [Problémás technológiák]kkal.)

A Google minden vizsgált oldalra továbbított látogatókat, tehát mindegyik oldalról szerepelnek weblapok adatbázisában. A webhelyeknek körülbelül a 20%-a volt az, mely felé egyetlen látogató sem érkezett a lap.hu oldalakról, és kb. 10%-10% volt az olyan oldal, mely nem regisztrált a vizsla24 vagy a tango.hu felől érkező látogatókat. Mindez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a vizsgált weboldalak általában megfelelően optimalizálva lettek volna. Jelen webhelyre érkező forgalom 56%-a például a keresők felől származik: ez több mint kétszerese a vizsgált oldalak átlagának, még úgy is, hogy az oldalon inkább a [Tudatos webfejlesztés], mintsem a [Keresőoptimalizálás] jelei érhetőek tetten.




--
forwarded from http://webni.innen.hu/MagyarKeres_c5_91kPiaciR_c3_a9szesed_c3_a9se#msg20060917100734-0500@webni.innen.hu