szerda, október 24, 2007

[Adózás AdSense bevételek után] Apeh hivatalos álláspontja.

Bemerészkedtem az adóhivatal ügyfélszolgálatára személyesen, és megpróbáltam utánna járni az Adsense bevételek utáni adózásnak.

Legnagyobb meglepetésemre az ügyintéző hallott a Google Adsense programról, így elsőre azt gondoltam, hogy végre valami egyszerű választ kaphatok a kérdésre.

Viszont a dolog még összetettebb, mint eddig gondoltam.

Az Oldalgzda bejegyzésében említett önálló tevékenységgel NEM fedheti le a reklámbevételeket, sem a tartalomszolgáltatást, sehogy sem lehet adózni úgy, hogy kiváltok olyan adóazonosítót ami önálló tevékenységre ad jogot. Úgyhogy ennek a lehetőségnek a megemlítése az oldalon szerintem felesleges is, és talán egy picit félrevezető.
Úgyhogy mindenképpen egyéni vállalkozást kell alapítani, de akkor igazolnom kell, hogy a tevékenységi kör, amit megjelölök, az a szakmám, szóval értek hozzá (egy ecdl vizsga elvileg megteszi).
A másik lehetőség a társas vállalkozás, itt nem kell igazolni semmit, csak felvenni az adott tevékenyégi kört a vállalkozásnak. Itt az adó mértéke 1.7milio forint alatt 18%, viszont a felett duplázódik 36%-ra(!)... Egyébként egyéni vállalkozásnál is ugyanennyi az adó mértéke, nem beszélve az egyéb járulékos költségekről, ami egy vállalkozással jár. Problémát vet fel társas vállalkozásnál, hogy ekkor lesz egy adózott jövedelme a cégnek, viszont nekünk nem. Szóval lakás, vagy autovásárláskor egyszerűen képtelenség igazolni, hogy nekünk, magánszemélyként honnan van pénzünk.

A másik dolog, hogy pontosan oda számlát kell küldenünk (ha már a magánvállalkozásunk megvan) ahonnan a pénz jött, szóval egyenesen a Googlehöz, az Egyesült Államokba.

A másik probléma a szerződés. Az ügyintéző szerint, tisztázni kell papíron, hogy én miért is kapom a pénzt, mit nyújtok érte, illetve ami még ennél is kacifántosabb, fontos meghatározni, hogy mi határozza meg a fizetés mértékét. Reális dolog lenne beírni az Adsense algoritmusát? Szerintem nem...

Úgyhogy ezek alapján, hiába adózok le, a pénzem az Apeh szemében ugyanúgy fekete lesz...

Plusz egy tanács a végére: Ne érjük el az egyszeri 2.000.000 forintot, mert a bank nem köteles jelenteni ezeket a tranzakciókat az adóhatóság felé (jelen esetben nem is az apeh, hanem az adórendőrség), és akkor elkerülhetünk egy kellemetlen eljárást, amelyet annak ellenére indítanak ellenünk, hogy befizettük az adóinkat. 2milio felett ugyanis a bank lefénymásolja ott helyben az iratainkat, és mindezt elküldi az adórendőrségnek, akinek a kérésére (általában kérik) csatolják a biztonsági kamera felvételeit is.

--
forwarded from http://webni.innen.hu/Ad_c3_b3z_c3_a1sAdSenseBev_c3_a9telekUt_c3_a1n#msg20071024234729-0400@webni.innen.hu