hétfő, június 12, 2006

[Keresőcégek] (new)

Keresőtechnológát fejlesztő, keresőket üzemeltető cégek

A nemzetközi porondon leggyakrabban a [Google Inc.], a [Yahoo! Inc.], a Microsoft neve szokott felmerülni a keresőipar történéseivel kapcsolatban. Ezek közül legrégebben a Yahoo! foglalkozik kereső üzemeltetésével, ugyanis 1995-ben indították el a [Yahoo! katalógus]t. A későbbiekben azonban a portálosodás tendenciáinak megfelelően az utóbbi éveket leszámítva az internetes kereséshez kapcsolódó szolgáltatások háttérbe szorultak. Szintén csak az utóbbi pár évben kerültek a Microsoft érdeklődésének homlokterébe a webes keresésen alapuló termékek. Két nagy vetélytársától eltérően a [Google Inc.] főtevékenysége már a kezdetektől egy szabadszavas kereső üzemeltetése volt, később bevezetett szolgáltatásai is többé-kevésbé a kereséshez kötődnek.

A nagyobb nemzetközi cégek mellett még számos kisebb cég működik, többnyire a keresés egy-egy speciális szegmensét lefedve, mint pl. a képkeresőt fejlesztő [picsearch.com], vagy pl. néhány közép-európai nyelvre koncentrálva szabadszavas keresőtechnológiát működtető [Jyxo].

Magyarországi keresőcégek

A magyar nyelvű keresés legnagyobb hányadát a Sanoma Budapest kiadói Zrt. fedi le az általa üzemeltett –mellesleg a legnagyobb forgalmú portál–, a [startlap.hu] és a [tango.hu] szabadszavas kereső segítségével. Szintén számottevő forgalmat bonyolít a [kurzor.hu] keresőt fejlesztő Hírek Média és Internet Technológiai Kft., illetve az origo portálhoz kapcsolódó [vizsla24.hu]-t és a hozzá kapcsolódó katalógust üzemeltető T-Online Magyarország Zrt.


--
forwarded from http://webni.innen.hu/Keres_c5_91c_c3_a9gek#msg20060612065321-0500@webni.innen.hu