csütörtök, november 29, 2007

[Sitelinks]

Extra linkek a Google első találatainak aloldalaira

Hébe-hóba régebben is meg lehetett figyelni azt a jelenséget, amikor a [Google kereső] bizonyos [Találati rangsor]okban az első találat esetén — a megszokott elemeken túl — közvetlen linkeket is megjelenített az első helyre rangsorolt weblaphoz tartozó webhely aloldalaira. 2007 őszén ez a jelenség egyre gyakoribb lett, mitöbb a [Google Webmaster Tools] segítségével a webmesterek maguk is befolyásolhatják, hogy milyen linkek jelenjenek. Régebben négy link jelent meg az URL-ekkel együtt, manapság azonban maximum nyolc link található itt, csak az aloldalak címével (amit valószínűleg a webhely [Title] eleméből és a belső [Linkre rakott kulcsszavak]ból kombinál ki a rendszer).

Milyen oldalak esetén jelennek meg a sitelink-ek?

Fontos részlet, hogy csak az első helyen szereplő találatok esetén jelennek meg az aloldalakra mutató sitelinkek, és akkor sem minden [Kereső-kifejezés] esetén. Pontosan nem lehet tudni a megjelenés kritériumait, de a jelenség 2007 őszén csak nagyobb forgalmú sok bejövő linkkel rendelkező weboldalak esetén volt megfigyelhető. Általában nagyobb oldalak nevére rákeresve lehet előhozni: a [www.index.hu] esetén például az alábbi sitelinkek jelennek meg:

<a href="kepgaleria/index-hu-sitelink-ek-a-google-ben"><img src="kepgaleria/index-hu-sitelink-ek-a-google-ben/image_preview" alt="Google Sitelinks az Index.hu-ra keresés esetén"></a>

Jól láthatóak a rendszer gyermekbetegségei: hiába szerepel egy link a sitelinks-ek között, ugyanaz a weblap a második, harmadik helyezéseken is megjelenhet, mint különálló találat.

Milyen aloldalak jelennek meg a sitelink-ek között?

A Google súgója szerint automatikusan, a linkstruktúra elemzésével állapítják meg, hogy melyik aloldalak kerüljenek a sitelinkek közé: ezek nemcsak a találati domain aloldalai, hanem [Aldomain]jai is lehetnek. Minden bizonnyal számít a belső linkek száma is, vannak, akik a [Google Eszköztár] által gyűjtött adatokra gyanakodnak, vannak, akik az egyes aloldalakra mutató [Külső hivatkozás]ok szerepét is fontosnak tartják, azonban pl. az olyan oldalaknál, mint a [www.iwiw.hu], elég lehet a bekerüléshez csupán egyetlen, a nyitóoldalról mutató link is.

Hogyan lehet befolyásolni, hogy milyen aloldalak jelenjenek meg?

A [Google Webmaster Tools]-szal lehetséges blokkolni egyes aloldalak sitelink-ként történő megjelenését, noha egyelőre csak ideiglenes jelleggel, 90 napon át. Mindez a Links menüpont Sitelinks aloldalán tehető meg, ami így néz ki, ha érdemesnek bizonyult az oldal a sitelinkek megjelenítésére.

<a href="kepgaleria/sitelink-panel-a-webmaster-tools-ban"><img src="kepgaleria/sitelink-panel-a-webmaster-tools-ban/image_preview" alt="Sitelink panel a Google Webmaster Tools-ban"></a>

Itt a nemkívánatos sitelink sorában található "block" linkre kattintva kiválaszhatjuk az eltávolítás indokát, majd további részleteket is megadhatunk (nyilván ezzel is segítve a funkció továbbfejlesztését):

<a href="kepgaleria/sitelink-letiltasa-a-webmaster-tools-ban"><img src="kepgaleria/sitelink-letiltasa-a-webmaster-tools-ban/image_preview"></a>

Az eltávolítás nem jelenti azt, hogy automatikusan "beugrik" egy újabb link a 8. helyre: egy link blokkolása után tehát csak 7 linket fog megjeleníteni a kereső.


--
forwarded from http://webni.innen.hu/Sitelinks#msg20071129204649-0500@webni.innen.hu