hétfő, március 03, 2008

[Adószakértő véleménye az AdSense bevételek utáni adózásról] szlovák cég

Pontosan így helyes, a 19 valójában 25%.

A szlovákiai társaság által magyar magánszemélynek fizetett osztalék Magyarországon adóztatható. (Kettős adóztatási Eygezmény 10. cikk 1). A külföldről származó osztalék adója 25%, amelyet csökkenteni lehet a külföldön megfizetett adóval.

A jogszabályok:
Szja tv.
66. § (1) A magánszemély osztalékból származó bevételének egésze jövedelem. E törvény alkalmazásában osztaléknak minősül
..
c) a külföldi állam joga szerint osztaléknak minősülő jövedelem.
(8) A belföldi illetőségű magánszemély által megszerzett, az (1) bekezdés c) pontjában említett osztalék utáni adó a jövedelem 25 százaléka. A kifizető az adót a kifizetés időpontjában megállapítja, valamint az adózás rendjéről szóló törvény előírásai szerint megfizeti és bevallja.
(9) A belföldi illetőségű magánszemély által megszerzett, külföldön is adóztatható osztalékból származó jövedelem esetében a (8) bekezdés szerinti adót csökkenti az osztalék külföldön megfizetett adója. Nemzetközi szerződés hiányában a külföldön megfizetett adó beszámítása következtében az osztalék után fizetendő adó nem lehet kevesebb a jövedelem 5 százalékánál, és nem vehető figyelembe külföldön megfizetett adóként az az összeg, amely nemzetközi szerződés rendelkezése, viszonosság vagy külföldi jog alapján a jövedelem után fizetett adó összegéből a magánszemély részére visszajár."

--
forwarded from http://webni.innen.hu/Ad_c3_b3szak_c3_a9rt_c5_91V_c3_a9lem_c3_a9nyeAzAdSenseBev_c3_a9telekUt_c3_a1niAd_c3_b3z_c3_a1sr_c3_b3l#msg20080303074734-0500@webni.innen.hu