csütörtök, április 16, 2009

[Kereső-optimalizálás lépésről lépésre] RE:oldal

Ez egyrészt nem akkora jelentőségű különbség, hogy foglalkozni kelljen vele, másrészt meg szerintem talán még simán belefér abba a pontatlanságba, amivel a Google dolgozik. Csomó információt ugyanis az első lekérdezésnél még csak kábé mond meg neked, azért mert így sokkal kevesebb energiájába kerül válaszolni. Klasszikusan így van ez az oldalon belül talált lapok számával: először sok esetben csak egy közelítő adatot kapsz, majd ha elkezdesz lapozgatni a találati listákon belül, a 10. oldalon már látni fogod, hogy más számot ír ki, vagy nem is lesz tizedik oldal, hiszen ahogy kérdezgetted, menet közben kiderítette, hogy nincs is pontosan annyi oldala neki az adatbázisában.
Másfelől pedig minél bonyolultabb az oldalad, annál inkább előfordulhatnak olyan funkciók rajta, melyek az oldal tartalmát nem változtatják meg, viszont egy új URL-t jelentenek. Például e hozzászólás címe mellett is ilyen linkeket találhatsz. Ha tehát [Tartalomkezelő rendszer]ed van, akkor annak funkciói miatt lehetnek plusz URL-ek, ha pedig magad csináltad az oldalt, akkor sokszor azért lehetnek ilyen kvázi duplikált URL-ek, mert oldalad technikai kialakításánál nem vetted figyelembe, hogy a keresőrobotok minden közzétett linket letapogatnak, mégha egy kapcsolatfelvételt vagy nyomtatási verziót rejtő aloldalról is van szó.
Mellesleg láttam már olyat, hogy a Google beindexelt az egyik oldalamról olyan találati listákat, melyeket csak egy adott szó keresőmezőbe történő írása által lehet elérni. Az a gyanúm, hogy néha bepróbálkozik egy-egy form kitöltésével is a robot, hogy ezáltal esetleg a [Láthatatlan web]et jobban fel tudja deríteni.


--
forwarded from http://webni.innen.hu/Keres_c5_91Optimaliz_c3_a1l_c3_a1sL_c3_a9p_c3_a9sr_c5_91lL_c3_a9p_c3_a9sre#msg20090416085918-0400@webni.innen.hu