kedd, február 26, 2008

[Webhely struktúrálása] (edit)

??changed:
- Minél több kattintásra van egy weblap a webhely [Nyitólap]jától, annál ritkábban fogják a [Keresőrobot]ok meglátogatni az a lapot. Valószínű, hogy az is számít, hogy mennyi / jel van az [Elérési útvonal]ban, tehát az oldal hierarchiájának hány szintje van, ennek megfelelően a több könyvtárba ágyazott oldalak tartalmát ritkábban frissítik a keresők adatbázisukban. Érdemes tehát egyrészt minden oldalt a lehető legkevesebb kattintásból elérhetővé tenni ([Oldaltérkép] segítségével például) illetve a lapokat három hierarchikus szintnél nem mélyebben fekvő könyvtárakba temetni. A struktúrálás lehetőségei mások a statikus és dinamikus oldalak esetén:
-
-[Tárhely kiválasztása] és a struktúrálás
-
- A [Tartalomkezelő rendszer] műfajától függ, hogy milyen lehetőségeink vannak. Például a Zwiki (lásd: WikiPedia:Zwiki) egy klasszikusan "lapos", hierarchia nélküli webhely: pontosabban a hierarchia nem a fáljrendszer szintjén jelenik meg, hanem attól teljesen elkülönülve. A webni.innen.hu oldalon is megfigyelhető, hogy minden lap közvetlenül a legfelső szinten található, a navigáláskor azonban megjelenik a hierarchia. (Ebben az a zseniális, hogy menetközben változtathatjuk az oldalak csoportosítását anélkül, hogy változna az egyes oldalak [Elérési útvonal]a.) Más rendszereknél, mint pl. a Plone tartalomkezelőnél úgy természetes, hogy több mappát hozunk létre almappákkal, a fáljrendszer-szerű struktúrálást a különböző témák felhasználói felületen való megjelenése határozza meg, és igencsak meg kellene erőszakolni a rendszert, ha lapos struktúrát akarnánk létrehozni, kevés szinttel.
Minél több kattintásra van egy weblap a webhely [Nyitólap]jától, annál ritkábban fogják a [Keresőrobot]ok meglátogatni az a lapot. Valószínű, hogy az is számít, hogy mennyi / jel van az [Elérési útvonal]ban, tehát az oldal hierarchiájának hány szintje van, ennek megfelelően a több könyvtárba ágyazott oldalak tartalmát ritkábban frissítik a keresők adatbázisukban. Érdemes tehát egyrészt minden oldalt a lehető legkevesebb kattintásból elérhetővé tenni ([Oldaltérkép] segítségével például) illetve a lapokat három hierarchikus szintnél nem mélyebben fekvő könyvtárakba temetni. A strukturálás lehetőségei mások a statikus és dinamikus oldalak esetén:

[Tárhely kiválasztása] és a strukturálás

A [Tartalomkezelő rendszer] műfajától függ, hogy milyen lehetőségeink vannak. Például a Zwiki (lásd: WikiPedia:Zwiki) egy klasszikusan "lapos", hierarchia nélküli webhely: pontosabban a hierarchia nem a fáljrendszer szintjén jelenik meg, hanem attól teljesen elkülönülve. A webni.innen.hu oldalon is megfigyelhető, hogy minden lap közvetlenül a legfelső szinten található, a navigáláskor azonban megjelenik a hierarchia. (Ebben az a zseniális, hogy menetközben változtathatjuk az oldalak csoportosítását anélkül, hogy változna az egyes oldalak [Elérési útvonal]a.) Más rendszereknél, mint pl. a Plone tartalomkezelőnél úgy természetes, hogy több mappát hozunk létre almappákkal, a fáljrendszer-szerű strukturálást a különböző témák felhasználói felületen való megjelenése határozza meg, és igencsak meg kellene erőszakolni a rendszert, ha lapos struktúrát akarnánk létrehozni, kevés szinttel.

??changed:
- Mindkét, fenn említett tartalomkezelő az objektum-orientált Zope rendszerre épül (lásd: WikiPedia:Zope), azonban az elterjedtebb PHP + MySQL tartalomkezelőknél és az egyéni megoldásoknál gyakori, hogy az oldalak címében semmilyen struktúrálás nem érhető tetten, például fiktívoldal.hu/modules.php?name=Forums szerpel a sokkal természetesebb fiktívoldal.hu/forums helyett, a fórum egyik témája meg mondjuk fiktívoldal.hu/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=2&sid=1d47376309eeb28f95c61597b22dc18d formában jelenik meg, tehát az [Elérési útvonal] az oldalak tárolására szolgáló adatbázis lekérdezésének paraméterei alapján alakul ki.
-
-Statikus weboldalak struktúrálása
Mindkét, fenn említett tartalomkezelő az objektum-orientált Zope rendszerre épül (lásd: WikiPedia:Zope), azonban az elterjedtebb PHP + MySQL tartalomkezelőknél és az egyéni megoldásoknál gyakori, hogy az oldalak címében semmilyen strukturálás nem érhető tetten, például fiktívoldal.hu/modules.php?name=Forums szerpel a sokkal természetesebb fiktívoldal.hu/forums helyett, a fórum egyik témája meg mondjuk fiktívoldal.hu/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=2&sid=1d47376309eeb28f95c61597b22dc18d formában jelenik meg, tehát az [Elérési útvonal] az oldalak tárolására szolgáló adatbázis lekérdezésének paraméterei alapján alakul ki.

Statikus weboldalak strukturálása


--
forwarded from http://webni.innen.hu/WebhelyStrukt_c3_bar_c3_a1l_c3_a1sa#msg20080226120644-0500@webni.innen.hu