szerda, június 03, 2009

[Karakterkódolás]

Szia!

Utánajártam ennek a problémának és az alábbiakat derítettem ki.

Előtte adatok:
oldal neve: www.turistahalo.hu
Minden latin2 karakterkódolású (adatbázis, weblap, fejlesztés folyamán statikusan beírt ékezetes szövegek)

A jelenség: Az egyes programok a főlapon sorakoznak. Ha a látogatót érdekli a program, a program sorában található "érdekel" gombra kattint rá. Az "erdekel" gomb alt eleme némi pluszinfót jelenít meg buborékban, hogy a látogatót ez is segítse, mielőtt kattint.

A google rengeteg találatot hoz úgy, hogy link-ként az alt tartalmát jeleníti meg. Ez logikus is, hiszen ebben sűrítve minden benne van, ami kell.

Érdekes mód, az alt tartalmában hozza a hibás fenti "ékezeteket", sőt úgy, hogy az az aktuális, "megtalált" program alt-jában nem is szerepel.

Pld. beírom a ggogle-ba, hogy "Miskolc - Gyermek Borsodi Fonó" Első helyen hozza a turistahalót, ékezetek rendben, csakhogy címként (link) ezt teszi be: "JĂĄrmĹątalĂĄlkozĂł: NemzetkĂśzi motoros talĂĄlkozĂł, AbĂĄdszalĂłk". Ami rosszabb, hogy a link erre a rendezvényre is mutat, ami már lejárt rendezvény. E rendezvény alt-jának alatt valóban ez a szöveg volt, de mi köze ennek a miskolci rendezvényhez, amit a Google megtalált és ékezethelyesen erről minden infót a hibás cím alá ki is írt. (Ott is az alt gomb tartalmát írja ki, de ez ékezethelyes, tehát mindig csak a link nem jó.).

Tehát itt az is a gond, hogy más a link és más a helyesen megtalált szöveg. A felhasználó meg néz, hogy mit keres egy lejárt, ráadásul más jellegű rendezvényen.
Gondolom azért lehet ez, mert a rendezvények ugyanazon a lapon jelennek meg, arról meg a google nem tud, hogy a rendezvény hívó paraméterei közben nyilván megváltoztak. Megtalálja a rendezvényt, de egy régebbi linket rendel hozzá, aminek ilyenkor hibás ékezetekkel írja ki azt, amit annak alt-jában talált.

Van egy tippem, hogy a Google amikor eltárolja a linket, más kódolást használ és ezért nem adja jól később vissza.

Köszi a válaszod, Alex


--
forwarded from http://webni.innen.hu/Karakterk_c3_b3dol_c3_a1s#msg20090603085307-0400@webni.innen.hu